Az iskolánkról

Táncművészeti képzésről

A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium Rákospalota legrégibb középfokú oktatási intézménye, 140 éve áll a diákok rendelkezésére.Az elmúlt 140 évből a szakközépiskolai, illetve a szakgimnáziumi képzés, mindössze 14 éves múltra tekint vissza, de ez alatt az idő alatt bebizonyította létjogosultságát népszerűségével, eredményeivel.

Hol is kezdődött?
Ahol minden egyszerű, vagy nagy dolog kezdődik.
Volt egy ötlet, voltak lelkes, befogadó, nyitott emberek, sok munka, hit és minden időben az a tudat, amivel hisszük, jó irányba haladunk. Egy olyan táncművészettel foglalkozó intézmény létrehozása volt a cél, ahol a közismereti tárgyak oktatása és a táncművészeti képzés harmóniában van, ahol olyan erős táncos alapot biztosíthatunk, amellyel bátran elengedhetjük növendékeinket az életbe, tudva azt, hogy a táncnak bármely területén megállhatják a helyüket majd.
Nem konkurenciát akartunk, hanem kitölteni egy kis rést, s ezzel színesíteni, gazdagítani azt a nagy hagyománnyal rendelkező táncos kultúrát, amit hazánkban már kiváló iskolák, mesterek és táncosok elindítottak, megteremtettek.
Az első lépéseket magániskolaként tettük meg, majd állami intézményként folytattuk az utat, és igyekszünk ma is ezen az úton haladni a legjobb tudásunk szerint.
Feladatunk messze túlmutat azon, miszerint a tanár csak leadja az anyagot, technikát tanít, amellyel boldogulnia kell a diáknak.
Felelősség, elszántság, alázat szükséges a munkánkhoz, hogy a kezeink közül kikerülő növendékeink megtalálják önmagukat, s biztonsággal induljanak tovább az útjukon.
Amikor visszatekintek az elmúlt évekre, bizony látom, mekkora utat tettünk meg idáig.
Bizony, nagyon sok dolog változott.
Diákok, tanárok, vezetők, körülmények...
De a hitünk töretlen, a célunk most is ugyan az.
Fejlődni akarunk, haladni előre, és olyat adni, ami értéket teremt ebben a világban.

Mert mi mindannyian hiszünk abban, hogy az ember álmodhat nagyot, s mára már azt is megtanultuk, az erő, a kitartás, a munka, valóra válthatja a legnagyobb álmokat.


 

 

Tanáraink


 

Szmrecsányi Ildikó

Táncművészeti képzés vezetőÁbri László

Akrobatika

Benkovics Sándor

Színészmesterség

Bokor Attila

Tánctörténet, Projekt, Rendezvényszervezés

Györke Tímea

Kontakt, improvizáció

Horváth István

Klasszikus balett

Little Nóra

Art Jazz

Tenki Tamás

Graham-technika, Tánctörténet, táncműelemzés

Varga Viktória

Kortárs tánc

Violáné Tóth Eszter

Klasszikus balett